Wat is het verschil tussen http en https

Heel simpel: het verschil is één letter. Maar die ene letter betekent wel heel veel! De ‘s’ staat voor secure, wat er op neer komt dat https beveiligd is, en http niet.

Https staat voor ‘Hyper Tekst Transfer Protocol Secure’, net als http is het niets anders dan een methode om gegevens te versturen via het Internet. Omdat de gegevens versleuteld verstuurd worden, is het veilig. Als de gegevensstroom onderschept wordt, kan degene die gegevens onderschept die meteen zien. Bij https kan dat niet, tenminste: niet zonder sleutel. Met andere woorden: de gegevens kunnen niet in verkeerde handen komen. Een veilige overdracht van gegevens kan op deze manier worden gegarandeerd.

Waarom is dit belangrijk?

Dat is van belang bij alle handelingen op het internet waarbij uitwisseling en opslaan van privacy-gevoelige informatie zoals NAW gegevens plaatsvindt. Dus niet alleen betalingstransacties! Browsers zoals Google Chrome, Internet Explorer, Safari of Firefox, maken internetten mogelijk. Wat een browser doet is dat hij contact maakt met een webserver, om de inhoud van de betreffende website op te halen. Hoe dat precies gaat, is een technisch verhaal, dat voor ons verhaal niet relevant is.

Hoe wordt de gegevens versleuteld?

Daarvoor heb je een SSL certificaat nodig. Door een SSL-certificaat aan te schaffen en te installeren, wordt als het ware de ‘s’ toegevoegd. Het garandeert dat uw website goed beveiligd is zijn en dat alle data is versleuteld. Waarom is een SSL-certificaat van belang?

Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

AVG, u heeft er ongetwijfeld van gehoord. Iedereen die een webshop of website heeft waar gebruikersgegevens worden gebruikt (en opgeslagen) heeft er mee te maken. We gaan hier niet verder op de details van de AVG in, wel is het zo dat volgens de AVG webshops of websites die gebruikersgegevens verwerken een SSL-certificaat hebben. Dat is al het geval als er een contactformulier is, waar een bezoeker informatie invult.

Voor het aanvragen en toevoegen van een SSL-certificaat verwijzen wij u naar uw provider, die uw website bijhoudt.

Verhoging van uw vindbaarheid

Het nut van een veilige website of webshop is duidelijk. Dat is niet de enige reden waarom een SSL-certificaat belangrijk is. Zoekmachines zoals Google hebben het liefst beveiligde websites, die hoger in de ranking komen te staan. En dus eerder gevonden zullen worden.

Het lijkt erop dat dit in de toekomst alleen maar toeneemt, tot nu toe is het ranking voordeel dat u kunt behalen maar klein. Google heeft aangegeven dat in de toekomst dit verschil groter zal worden, op deze manier wil Google iedereen stimuleren over te stappen naar https.

Om gevonden te worden, is dus niet alleen SEO van belang, maar ook een beveiligde website

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *