Uitleg over google Analytics

Google Analytics is een instrument dat vaak wordt gebruikt wanneer u wilt weten wat er op uw website gebeurt. Het is een dienst van Google die statistieken verzamelt over uw website, zoals het aantal bezoekers bijvoorbeeld. Hieronder volgt de uitleg over wat het is en hoe Google Analytics te gebruiken.

Account

U kunt gratis een account aanmaken voor Google Analytics op de website. Met deze account logt u in. U meldt zich eerst aan bij Google en u maakt daar een account aan, mocht u die nog niet hebben, en u logt in op Analytics.  Klik vervolgens op Doorgaan om uw website gegevens in te vullen. Wanneer u alle stappen heeft gezet, ontvang u een code. Deze code zet u op uw website, zodat die gelinkt is met uw account.

Statistieken

In de statistieken ziet u het aantal bezoekers op uw site. Tevens ziet u de gemiddelde bezoektijd op uw website en kunt u ook zien wie er slechts één pagina bezoekt en daarna weer vertrekt. Dat heet het ‘bouncepercentage’. Dit kunt u vinden onder de knop Gedrag en vervolgens onder de knop Overzicht. Voor een volledig rapport gebruikt u Volledig rapport weergeven. U kunt ook zien hoe de bezoekers van uw website u gevonden hebben: welke zoekmachine ze hebben gebruikt en waar ze vandaan komen of welk apparaat ze hebben gebruikt zoals een Smartphone bijvoorbeeld. 

Iedereen laat een spoor achter tegenwoordig en nu kunt u precies weten welk. Dat is eveneens de prijs die u betaalt: Google krijgt een totaal inzicht in uw website.

Stel een filter in zodat uw eigen bezoeken aan de website niet worden geregistreerd. Er zit een navigatieknop waarmee u dit kunt instellen.

Keywords

Via dit instrument kunt u zien op welke zoekwoorden mensen naar uw product of dienst hebben gezocht. De zoekwoorden kunt u vinden onder de knoppen: acquisitie, kanalen en organic search. Met die informatie kunt u uw voordeel doen. Stel dat blijkt dat u weinig bezoekers heeft, dan kunt u uw keywords aanpassen voor een beter resultaat.

Inzicht

Door het gebruik van dit instrument krijgt u dus goed inzicht in het gedrag van uw bezoekers. Met dit inzicht kunt u uw website op zo een manier aanpassen dat u nog meer bezoekers trekt, daar u nu overzicht hebt van de voorkeuren en zoektermen die gebruikt worden om uw product of dienst te zoeken.

Conversies

Wanneer een bezoeker een actie voltooit die waardevol is voor u, dan heet dat een conversie. Ook dit kunt u bijhouden. Zo kunt u zien wanneer iemand iets heeft gekocht, u heeft gebeld of zich heeft aangemeld voor uw nieuwsbrief, mocht u die hebben. Die gegevens kunt u gebruiken voor uw advertenties. Let wel op dat de bezoekers op de hoogte zijn van de privacy voorwaarden. Vertel welke gegevens u verzamelt en zorg er voor dat u toestemming krijgt indien dat een wettelijke verplichting is.

Slim gebruiken.

Google Analytics kan voor veel doeleinden gebruikt worden, zoals u heeft gelezen. Misschien is het goed om van te voren te bepalen waarvoor u het wilt gebruiken. Wat wilt u precies weten over uw website? Zet wat vragen op papier. Op die manier loopt u niet het risico te verzanden in alle mogelijkheden die het instrument biedt.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *