Splittesten en conversie optimalisatie
Wanneer u wilt beginnen met splittesten en conversie optimalisatie, dan kunt u zich al een aardig gevorderde online marketeer noemen. Veel ondernemers zijn al lang blij dat ze een website in de lucht hebben en denken verder niet na over splittesten en conversie optimalisatie. Fout! Maar misschien denkt u nu, help waar gaat het over. In beide gevallen is het raadzaam even door te lezen. Wie zijn website als een statisch iets beschouwt, loopt veel omzet mis.
Wat is conversie optimalisatie?
Conversie optimalisatie klinkt bijzonder technisch, maar in feite betekent het dat u uw website zo inricht dat u er het meeste resultaat uit haalt. Die resultaten zijn afhankelijk van uw business. Misschien wil u mensen interesseren voor een nieuwsbrief, of gaat het u direct om verkopen. In beide gevallen werkt uw website beter wanneer u niet alleen veel bezoekers krijgt, maar deze ook daadwerkelijk overgaan tot inschrijven of aankoop. Met andere woorden: uw website converteert. De verhouding bezoekers-leads of inschrijvers of kopers is de conversie ratio.
Wat zijn splittesten?
Of uw website converteert hangt af van veel factoren. Omdat u niet precies weet hoe uw bezoekers reageren op de informatie en de lay-out, doet u daarom splittesten. Dit houdt in dat u verschillende versies maakt van één pagina waarna u meet welke het beste resultaat geeft. Simpel nietwaar?
Hoe werkt splittesten en conversieoptimalisatie nu?
Wanneer u wilt dat u pagina’s beter verkopen, kunt u verschillende zaken veranderen in de pagina. Denk bijvoorbeeld aan:
- (tekst) gebruik van koppen
- Positie van call to action knoppen ( bijvoorbeeld “koop nu”: of : “Ja , ik wil meer informatie”)
- Manier van aanspreken (jij, u)
- Lay out en kleuren (grote schreeuwende koppen of meer bescheiden)
- Inhoud (werkt u op het gevoel of het verstand, geeft u veel informatie of maakt u juist nieuwsgierig).
Wanneer u ervaring heeft met het maken van pagina’s zal het niet moeilijk zijn om allerlei varianten te bedenken waarmee u uw boodschap wilt verpakken. De truc van de splittest is nu dat u de pagina in zijn originele vorm toont en in de aangepaste vorm. Dit betekent dat 50 % de gewone pagina te zien krijgt, en de andere helft de aangepaste. En dan maar meten welke pagina het beste converteert.
Hoe pak ik splittesten en conversie optimalisatie aan?
Om lekker te kunnen experimenteren is het handig niet teveel dingen tegelijk te veranderen. Doet u dat wel dan weet u niet precies waarom de ene pagina het beter doet dan de ander. Het maken van een proefopstelling is niet moeilijk wanneer u al met Google Analytics werkt. Wanneer u inlogt in de beheeromgeving kunt u eenvoudig een experiment aan maken. Er is ook andere software die u daarbij kan helpen. In ieder geval is het doen van splittesten een must wanneer u uw conversie wilt optimaliseren.
0 reacties