Hoe maak je een xml-sitemap
Een XML-sitemap is een sitemap die u speciaal creëert voor de zoekmachines en niet zo zeer voor bezoekers. Het is zeg maar, de blauwdruk van uw website. Deze blauwdruk helpt de zoekmachine bots om uw website beter te doorgronden en te indexeren. Wat is er allemaal te vinden? En hoe is het met elkaar verbonden. Het indexeren gaat op deze manier een stuk sneller. En de kwaliteit van de indexatie is ook beter. Naast de XML-sitemap, is er ook een HTML-sitemap. Deze sitemap kent u waarschijnlijk wel. Hij is namelijk juist meer bedoeld voor de bezoekers van een site. Het is een overzicht van de inhoud van een website, een soort plattegrond of routekaart. Bezoeker kunnen checken wat er te vinden is op de site en navigeren aan de hand van de routekaart, handig naar de pagina die ze graag willen zien. Ook de zoekbots doen hier trouwens hun voordeel mee. De HTML-sitemap is vooral in het geval van grote websites erg handig.
Een XML-sitemap versus een HTML-sitemap
Het voordeel van een XML-sitemap ten opzichte van de HTML-versie is dat u in de XML-sitemap meer informatie kwijt kunt die relevant is voor de zoekmachines. Het heeft dan ook een positieve invloed op de SEO van uw website. Daarnaast is het zo dat een HTML-sitemap niet veel meerwaarde heeft als uw website niet zo groot en ingewikkeld is. Bezoekers kunnen dan prima in het menu alles vinden wat ze zoeken. Een sitemap is dan eigenlijk een beetje overdreven.
Uw eigen sitemap maken
Een eigen XML-sitemap maken klinkt ingewikkeld, maar het is eigenlijk niet zo heel erg moeilijk. Er zijn speciale tools (sitemap generators) beschikbaar om u hierbij te helpen. Het handigst maakt u gebruik van bijvoorbeeld www.xml-sitemap.nl. Hier kunt u een aantal gegevens invoeren in een formulier. Uw website, frequentie van updaten, et cetera. Heeft u alles ingevoerd? Dan komt er automatisch een sitemap te voorschijn. De sitemap kunt u handmatig aanpassen. Niet elke pagina zal immers even belangrijk zijn. En sommige pagina’s zijn erg statisch en veranderen nooit. Deze informatie kun je allemaal meegeven in de sitemap.
Welkom Googlebot
Is de sitemap helemaal klaar? Dan kunt u hem opslaan als sitemap.xml en vervolgens uploaden naar uw server. Het enige wat u nu nog even moet doen is Google laten weten dat u een sitemap heeft gemaakt en dat de bot welkom is om te komen kijken. Het aanmelden van uw sitemap bij Google doet u via Google Search Console. Kies voor de optie ‘crawlen’ en klik vervolgens door naar ‘sitemaps’. Daar kunt u uw sitemap ingeven. Het wijst zich eigenlijk wel een beetje vanzelf.
Wijzigingen bijhouden en doorgeven
U moet er wel even rekening mee houden dat als u in de toekomst uw website aanpast of update, dat u dan de sitemap ook aanpast. Dit gaat namelijk niet automatisch. Heeft u uw wijzigingen in de XML-sitemap verwerkt? Dan moet u ook Google weer even laten weten dat er een nieuwe versie is.
0 reacties