Dode links wat is het en hoe op te lossen

Links op uw website helpen om deze aantrekkelijker te maken voor de bezoekers. Maar dan moeten de links wel werken, natuurlijk. Links die niet werken worden ook wel ‘dode links’ genoemd, er wordt dan geen pagina gevonden.

Dat kan verschillende oorzaken hebben, zo kan de betreffende pagina waar de link naar verwijst verwijderd zijn. Of de pagina is verplaatst. De bezoeker krijgt dan een 404-foutmelding, als u het zelf ook wel eens heeft meegemaakt zult u allicht beamen dat het niet prettig is.

Dode links regelmatig controleren

Het is dus belangrijk om regelmatig de links op uw website te controleren, om te zien of ze nog werken. U kunt er voor kiezen om uw websitebouwer te vragen om te zorgen dat er een mooie 404-pagina in beeld komt. Dergelijk 404-pagina’s kunt u personaliseren, een bepaalde stijl meegeven die past bij de stijl van uw bedrijf. Maar echt wenselijk is dat niet. Bij het zoeken naar en herstellen dode links kunt u gebruik maken van Google Webmastertools, u kunt natuurlijk ook te rade gaan bij uw websitebouwer.

Voorkomen is beter dan genezen

Beter nog is het om te voorkomen dat bezoekers van uw website een 404-foutmelding krijgen. Dat betekent dat u niet zonder meer een bepaalde pagina waar een link naar verwijst kunt verwijderen. Ook een URL kunt u niet zomaar veranderen als er een link aan gekoppeld is. In plaats daarvan kunt u beter de pagina laten bestaan en zogenoemde 301 re-direct verwijzing instellen. Dit houdt in dat bezoekers doorgestuurd worden naar de nieuwe URL. Zo wordt uw pagina weer gevonden, ook door de zoekmachines. Eventueel kunt u er ook voor kiezen door te laten verwijzen naar uw homepage, zodat de bezoeker in ieder geval kan vinden wat hij of zij zoekt.

 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *