Uitleg over accelerated mobile pages (amp)

Accelerated mobile pages ofwel amp is een stap in de evolutie van steeds sneller internetten, specifiek voor mobiele toestellen. Het is een initiatief van Google (wie anders?), met als doel webpagina’s nog sneller te laden en zo de gebruikerservaring te verbeteren.

Wat is amp?

Mobiele telefoons zijn niet meer weg te denken uit ons leven, ze worden ook steeds sneller en krachtiger. Omdat steeds meer mensen steeds meer internetten via hun mobiele telefoon, zal het belang alleen maar toenemen. In 2018 was het mobiele internetgebruik al 60%.

Browsen via de mobiele telefoon gaat net zo snel als met een (gemiddelde) pc of laptop. Dat zal in de toekomst alleen maar meer worden, dat maakt het des te belangrijker dat uw websites ‘responsive’ is. Dat wil zeggen dat uw website snel laadt, of de bezoeker via een vast of mobiel apparaat uw website bezoekt.

Een amp is in wezen niets anders dan een aangepaste variant van een webpagina. Door gebruik te maken van speciale codes wordt de webpagina geoptimaliseerd zodat deze ook op een mobiel snel laadt. En zo voorkomen wordt dat bezoekers afhaken.

Hoe werkt het?

Iedere pagina op een website is opgebouwd uit HTML code, die bestaat uit veel verschillende elementen die ervoor (kunnen) zorgen dat de webpagina langzamer laadt. Een paar voorbeelden zijn javascripts, iframes of foto’s, video en audio opnames.

Dit soort elementen, die voor vertraging zorgen, worden dan weggelaten of vervangen door aangepaste elementen. Ook CSS, zeg maar de vormgeving van de webpagina, wordt zo veel mogelijk ontdaan van overtollige ‘ballast’. Oftewel, een amp is een afgeslankte, snelle versie van een webpagina.

Hoe ziet het er uit?

Om een idee te krijgen hoe het er uit ziet, kunt u in uw browser gaan naar http://g.co/ampdemo. Vervolgens zoekt u een van uw favoriete sites op, bijvoorbeeld van uw krant of zoek naar een bekend persoon, zoals Barack Obama. Zie het resultaat!

Als u in Google een website zoekt, kunt u bij de zoekresultaten aan het bliksemschichtje in de linkerhoek zien of de betreffende site een amp-versie is of niet. Naarmate het belang ervan toeneemt, zal dit allicht voor een hogere ‘ranking’ in Google zorgen, en dus meer bezoekers op uw website.

 Samenwerking

De ontwikkelingen staan nooit stil in dit opzicht, Google werkt samen met onder meer Twitter, Pinterest, WordPress, Adobe en LinkedIn. Zo is WordPress bezig met het ontwikkelen van een speciale plug-in waarmee content als amp naar Google gestuurd wordt.

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *