een website kennisbank

Een website kennisbank is een structuur van interne links op uw website. Deze interne links linken door naar een andere relevante plek binnen uw site. Een goede structuur van deze links draagt bij aan de Search Engine Optimization van uw website (oftewel de SEO). Het helpt de zoekmachines om beter te bepalen waar uw pagina nou precies over gaat. En dat is natuurlijk goed voor de ranking van uw website. 

Interne hyperlinks

Door interne hyperlinks te integreren in de tekst van uw website maakt u uw pagina gebruiksvriendelijk voor uw klanten. Daarnaast is het makkelijker voor zoekmachines om uw site de indexeren. De zoekmachines onderzoeken deze links automatisch en komen dan vanzelf nieuwe pagina’s tegen, die ze vervolgens meenemen in de indexering. Een eenvoudige en slimme manier om de zoekmachines hierbij te helpen, is het maken van sitemap op uw website. 

Sitemap XML of HTML?

Ja, ik word ook altijd een beetje zenuwachtig van termen als XML en HTML en zo. Maar voor de duidelijkheid van dit artikel heb ik het wel echt even nodig. Ik zal mijn best doen om zo goed mogelijk uit te leggen hoe het werkt en wat het verschil precies is. Een HTML-sitemap is een sitemap die u creëert op uw website en die zichtbaar is voor de bezoekers van de site. Zoekmachines gebruiken deze sitemap als een soort van blauwdruk van uw website. U kunt het zien als een soort van inhoudsopgave en navigatiemenu voor uw totale website. In deze sitemap staan alle pagina’s van uw site, en als de bezoeker erop klikt, komt hij gelijk daar terecht, waar hij wil zijn. Hartstikke handig! Maar in veel gevallen is het wat overdreven om zo’n sitemap te maken. Het is vooral handig voor hele grote websites met veel content en veel pagina’s. Heeft uw site een overzichtelijke, eenvoudig structuur, en een een duidelijk menu waarin u alle pagina’s makkelijk kwijt kunt? Dan is voegt een HTML-sitemap in uw geval niet zo veel toe. 

Speciaal voor de zoekmachines

In dat geval kunt u beter een XML-sitemap maken. Deze sitemap is niet bedoeld voor de bezoekers van uw site, maar juist voor de zoekmachines. In een XML-sitemap kunt u dan ook allerlei extra, belangrijke informatie toevoegen die goed is voor de SEO. Bijvoorbeeld hoe vaak een pagina wordt geupdate, en wanneer dat voor het laatst is gebeurd. Al deze informatie neemt een zoekmachine mee in het ranking proces. Wilt u aan de slag met een XML-sitemap? Dan heeft u in veel gevallen een ‘plugin’ nodig. Een dergelijke plugin is bijvoorbeeld ‘Yoast SEO’ voor WordPress.  Het aanmaken van de sitemap is heel eenvoudig en wijst zich eigenlijk vanzelf. Ook eventuele nieuwe content die u in de toekomst aan de website toevoegt, wordt automatisch opgenomen in de sitemap. U heeft er dus verder geen omkijken meer naar. U moet Google alleen wel even laten weten dat u een XML-sitemap heeft gemaakt. U kunt de sitemap indienen bij Google via Google Search Console, zodat Google uw website kennisbank kan indexeren. 

 

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *