Hoe kies ik een goede domeinnaam

Een goede domeinnaam is van essentieel belang voor een goede website.

Hoe kies ik een er een?

Voor een goede domeinnaam is het allereerst is van belang dat u weet wat u wilt verkopen of welke diensten u aanbiedt. Wilt u bijvoorbeeld Limburgse kaas verkopen, dan is het belangrijk dat dit terugkomt in de naam. Dat zou dan kunnen worden: www.mijnlimburgsekaas.nl indien u in Nederland gevestigd bent. Dit past bij wat u wilt verkopen en uitstralen en is meteen duidelijk, meer dan bijvoorbeeld www.kaas.nl. Dat moet ook te lezen zijn op de website. U kunt eventueel een lijst maken van toepasselijke namen en checken of ze al dan wel of niet bezet zijn.

U kunt controleren welke domeinnamen bezet zijn op: www.sidn.nl/nc/over-nl/whois/ en voor België op: www.dns.be  . Het kan ook zo zijn dat de naam geregistreerd is, maar niet wordt gebruikt. In dat geval kunt u de eigenaar benaderen en eventueel overkopen.

Eenvoud

Hou het eenvoudig en gebruik geen woorden die vaak verkeerd gespeld worden. Maak geen te lange naam en gebruik geen koppeltekens. Wees origineel, uniek en kijk goed of niemand anders dezelfde naam heeft. Schrijf zoals u het hoort, dan kan er geen verwarring ontstaan en vermijd cijfers. Vermijd vooral het getal 0 dat verward kan worden met de letter o. Mensen weten vaak niet dat ze een cijfer moeten intoetsen. Vermijd ook woordspelingen die verkeerd kunnen worden begrepen. Kijk eventueel naar synoniemen als u vastloopt.

Beschrijvend of merk?

Er zijn twee mogelijkheden hoe te beschrijven. U kunt kiezen voor een beschrijvende domeinnaam, waarin u min of meer vertelt waar u voor staat of u kunt een merknaam bedenken. Voorbeeld van zo een merknaam is Google. Iedereen weet waar dat voor staat en het is uniek. Een beschrijvende naam zoals trouwfotograaflimburg heeft het voordeel eerder gevonden te worden.

Extensies

Er zijn meerdere extensies waaruit u kunt kiezen. De meest gebruikte zijn: .NL, .BE (als u in België woont), .COM en .EU. De eerste twee zijn gericht op landen. De derde is internationaal gericht waarbij u meer bereik heeft. De laatste is op Europa gericht. In de zoekmachine zal de landenextensie het eerst vermeld worden. De extensie .ORG is eigenlijk bedoeld voor non-profit organisaties. U kunt meerdere extensies gebruiken, afhankelijk van uw afzetgebied. De extensies kunt u laten doorverwijzen naar uw hoofdpagina; zo bent u altijd te vinden.

Er zijn ook hele creatieve extensies zoals .guru of .tips. Het nadeel hiervan is, dat mensen het doorgaans niet onthouden.

Kopen

De kosten van een naam kopen zijn ongeveer €10 á €20 per jaar.  Het kan voorkomen dat de naam al bezet is. In dat geval kunt u een andere extensie proberen of natuurlijk een nieuwe naam verzinnen.

Pas op met internetproviders die hun diensten gratis aanbieden. U zou dan bijvoorbeeld de volgende naam krijgen: www.mijnlimburgsekaas.wordpress.com, hetgeen er minder goed uitziet dan www.mijnlimburgsekaas.nl. Bovendien kunt u de naam niet meenemen, mocht u van provider willen veranderen en krijgt u bij laatstgenoemde wel een eigen e-mailadres.

Een registratie is twaalf maanden geldig. U kunt altijd ruim op tijd opzeggen. Doet u dit niet, dan wordt het abonnement automatisch verlengd. Wanneer u hebt gekozen is het tijd om uw naam te registreren. Dat moet u doen bij de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland. Voor België is dat DNS Belgium.

Keuze

Bovenstaand geeft een beschrijving en ideeën waar u op kunt letten bij het kiezen van een goede naam. Het is vooral belangrijk de tijd te nemen en creatief te zijn. Heeft u eenmaal een unieke domeinnaam gevonden die helemaal bij u en uw diensten past en die vrij is, dan kunt u aan de slag.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *