Het geheim van goede bullet points

Goede bulletpoints zorgen voor een beter leesbare tekst beter. Per slot van rekening is de tekst niet voor Google, maar bestemd voor de geïnteresseerde lezer. Maak slim gebruik van opsommingen en zorg dat Google de webpagina hoger waardeert en houd bezoekers langer op de website. Maar wat zijn dat eigenlijk, goede bulletpoints?

Opsommingen maken tekst beter leesbaar

Bulletpoints zijn de rijtjes en opsommingstekens waarmee tekst een duidelijke structuur krijgt. Ze trekken de aandacht en zorgen ervoor dat de lezer de tekst makkelijk kan scannen. Zo weet hij of zij direct waar de pagina over gaat. Begin met een aantrekkelijke openingszin.
Hiermee prikkelt u de nieuwsgierigheid. Ook hoopt hiermee te bereiken dat de lezer niet direct doorklikt naar een andere pagina. Een korte opsomming met de hoofdpunten uit een tekst, is altijd prettig.

Houd lijstjes kort

Zoals met zoveel dingen op het internet, geldt ook voor rijtjes: hoe korter hoe beter. Ze heten niet voor niets zo. Vrij vertaald zouden we het speerpunten kunnen noemen. Door ze te voorzien van opsommingstekens, herkent Google dat het om een rijtje gaat.
Genummerde speerpunten helpt ook om de structuur van een tekst te verduidelijken. Gebruik liefst enkele steekwoorden om goede bulletpoints te krijgen.

Zorg voor structuur

Met alleen een opsomming maken bent u er nog niet. Hierna volgt logischerwijs een toelichting of een uitwerking op de door u aangestipte aandachtspunten. Zijn de speerpunten bijvoorbeeld:
√ Zet aan het begin
√ Formuleer kort en krachtig
√ Werk ze daarna uit.

Dan moet je vervolgens natuurlijk wel een toelichting geven. Om te laten zien om welk punt het gaat, is herhalen of nummeren aan te bevelen. Beiden mag natuurlijk ook. Herhalen, maar dna in andere woorden is overigens een heel krachtige manier om ervoor te zorgen dat een boodschap goed overkomt.

Overdrijf niet

Natuurlijk kunt u van alle teksten wel een opsomming maken, maar doe dat niet. Juist de korte rijtjes trekken de aandacht. Wissel stukken tekst af met rijtjes en krijg zo een veel levendigere tekst. Zorg voor duidelijke taal en vermijd wollige taal. Valt er niets te zeggen, probeer dat dan niet te maskeren met rijtjes. De lezer is ook niet dom!

Tot slot

Een juist gebruikt van opsommingen geeft de lezer, Google en uzelf houvast. Het dwingt de schrijver om to the point te blijven. Verknoei andermans tijd niet maar bedenk van te voren welk doel u wilt bereiken met de tekst. Goede bulletpoints zorgen ervoor dat de tekst sneller leest en makkelijker begrepen en onthouden wordt. Voorwaar een uitdaging die loont om tijd in te investeren.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *