Afbeeldingen optimaliseren voor google

Afbeeldingen optimaliseren? Hoezo? Hoe dan? Een plaatje is een plaatje. Toch? Bij SEO denkt u al gauw aan het schrijven van teksten die goed gevonden worden door Google. En u bent niet echt niet de enige. Maar wist u dat ook afbeeldingen kunnen helpen bij een betere vindbaarheid in de zoekmachines?

Betere vindbaarheid door optimalisatie

Ongetwijfeld kent u de uitdrukking ‘een foto zegt meer dan 1000 woorden’. Nou vind ik 1000 woorden best heel veel, dus of dat echt zo is… Maar het is inderdaad waar dat afbeeldingen veel zeggen. En het doet dus zeker iets voor uw pagina. Beeldmateriaal brengt uw website echt tot leven. Het geeft klanten letterlijk een beeld en dat heeft een krachtige werking. Bij de SEO van een website zien we echter vaak afbeeldingen over het hoofd. Maar zoekmachines kijken naar het totaalplaatje van goede content, en beeldmateriaal hoort daar natuurlijk ook bij.

Beschrijf de afbeeldingen op uw site

In uw CMS-systeem is het mogelijk om uw afbeelding een beschrijving mee te geven. We noemen dit de ‘alt-tekst’ of soms ook wel ‘alternatieve tekst’. Door in de alt tekst te ‘vertellen’ wat er op een afbeelding te zien is, kunnen zoekmachines herkennen waar een plaatje over gaat. Ook mensen die blind of slechtziend zijn gebruiken deze tekst om te begrijpen wat getoond wordt. Sommige afbeeldingen bevatten een link die doorlinkt naar een andere pagina, of een ander deel van een pagina. In dat geval is het belangrijk dat de alt-tekst beschrijft waar de klant terecht komt als hij doorklikt via de afbeelding.

Maak slim gebruik van de bestandsnaam

We gaan nog een stapje verder in het optimaliseren van de afbeeldingen op uw website. Kijk bijvoorbeeld eens naar de bestandsnaam van de afbeeldingen. Er zijn CMS-systemen die zelf een naam bedenken voor een plaatje. Met deze, automatische gegenereerde naam, kan een zoekmachine natuurlijk niets. Als u slim bent, geeft u de afbeelding zelf al een goede beschrijvende naam waarin ook belangrijke zoekwoorden terugkomen. Controleer na de uiteindelijke plaatsing op uw website nog wel even of het systeem de naam niet automatisch heeft aangepast naar iets anders.

Plaats geschikte afbeeldingen

Plaats afbeeldingen die speciaal geschikt zijn voor websites. In sommige gevallen moeten afbeeldingen geschikt gemaakt worden. We noemen dat comprimeren. Er zijn handige tools beschikbaar die u hierbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is Smushit. Ook populaire bewerkings programma’s als Photoshop, kunnen natuurlijk afbeeldingen geschikt maken. Is een afbeelding niet geschikt? Dan is dit niet bevorderlijk voor de laadtijd van uw pagina. En hoe vreselijk irritant het is om te moeten wachten op ladende afbeeldingen, dat weten we denk ik allemaal wel. Maar ook zoekmachines vinden dit niet leuk. De laadtijd van een pagina wordt dan ook meegenomen in de ranking. Hoe sneller uw pagina laadt, hoe beter hij scoort.

Afbeeldingen optimaliseren is dus iets wat u niet vergeten mag als u met SEO aan de slag gaat. Het is niet heel moeilijk en levert een belangrijke bijdrage aan de vindbaarheid van uw website.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *